Porady praktyczne na temat przechowywania owoców

Każdy klient małej i dużej gastronomii docenia (zwłaszcza latem) smak naturalnych i świeżych owoców. Niestety czas ich przechowywania jest relatywnie krótki. Jak go maksymalnie wydłużyć, stosując domowe i praktyczne sposoby?

Warto zadbać o opakowanie!

Skrzynki na owoce to jedno. Oczywiście muszą być one suche i czyste. Warto jednak pamiętać o tym, by ich wnętrze wyłożyć np suchym ręcznikiem. W takiej sytuacji będzie on chłonął nadmiar wilgoci i wydłuży czas rozkładu owoców.

Brak światła to podstawa…

Przechowywanie owoców w skrzynkach na owoce powinno odbywać się w warunkach odcięcia od światła słonecznego. Po pierwsze – wpływa ono na wzrost temperatury owoców a po drugie – zwyczajnie przyspiesza czas ich rozkładu. Idealnym miejscem dla produktów owocowych będzie więc wnętrze lodówki.

Temperatura – ważna sprawa!

Żeby owoce długo utrzymywały się „przy życiu”, trzeba zapewnić im odpowiednią temperaturę. Najlepiej, jeśli będzie to nie więcej niż 15 stopni Celsjusza. I jeszcze jedno – przechowywanie owoców cytrusowych nie powinno mieć miejsca w temperaturach poniżej 10 stopni.

Wykorzystywane skrzynki na owoce nie powinny być też zbyt szczelne. Przed włożeniem cytrusów do lodówki, warto je umyć a następnie wysuszyć.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Cukiernia i piekarnia. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz