Formy do pieczenia w każdej formie

Dawniej formy do pieczenia zwane były blachami lub blaszkami, zresztą nazwa ta przetrwała jeszcze w wielu regionach Polski.

Wzięła się oczywiście stąd, że formy produkowane były z blachy ocynkowanej lub aluminiowej. Są one nadal dostępne w sprzedaży, ale pojawiły się także ceramiczne, silikonowe i szklane. Można także kupić formy blaszane pokryte specjalną powłoką nieprzywierającą, które nie wymagają smarowania tłuszczem. Ciasto do nich nie przywiera, ponadto są bardzo łatwe do umycia.

Formy do pieczenia można podzielić ze względu na rodzaj materiału, z którego są wykonane oraz ze względu na kształt. Pewne ciasta mają ściśle określony wygląd, z którym są zawsze kojarzone, a jego zmiana równałaby się co najmniej ze zmianą smaku. Dlatego też każdy lokal gastronomiczny zamierzający podawać takie ciasta powinien zaopatrzyć się w zestaw form do pieczenia pozwalających na ich stały wypiek i dających możliwość serwowania ciast o każdej porze. Warto też oczywiście mieć zawsze jakąś formę w zapasie, ponieważ nigdy nie da się przewidzieć, co może się przytrafić (oby była to raczej klęska urodzaju, niż awaria).

Każdy rodzaj form ma swoje wady i zalety, a wśród nich na pewno wyróżniają się silikonowe formy do pieczenia. Można w zasadzie o nich powiedzieć, że nie mają wad poza jedną- ceną. Z drugiej jednak strony są wytrzymałe i starczają na długi okres użytkowania.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Cukiernia i piekarnia. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz